dinsdag 12 januari 2016

Gelijk aan 10 airco's

Ik heb het al eerder op Facebook aangekaart, binnen stedelijk gebied is het doorgaans warmer dan op het 'platte land'. Dat noemen meteorologen het Urban Heat Island effect. Hittestress in warme zomers is een groot probleem, dat de laatste jaren alleen maar is toegenomen. Vooral ouderen hebben er serieus last van. Maar ook jongeren merken de nadelen, de warmte maakt je loom, lusteloos en daarom improductief.


Verkoeling


Nu is het zo dat wetenschappers van de Wageningen Universiteit zich verdiept hebben in het effect van vegetatie op dit hitte-eiland effect. Wat blijkt? Een goede (volwassen) boom biedt verkoeling met een waarde van 20-30 kW. Dat staat gelijk aan ongeveer 10 airco's.

Nu geldt dat niet in gelijke mate voor iedere boomsoort. Vakmensen hanteren tabellen waaruit de 'koelcapaciteit' van de boomsoorten blijkt. Daarnaast is het belangrijk dat de boom gezond is en over voldoende water kan beschikken. Water vanuit de bodem, wel te verstaan. En zo'n linde als hiernaast is afgebeeld, heeft op een warme zomerdag al snel 300 liter per etmaal nodig. Populieren verdampen liefst 1300 liter. 

Het koelend effect is het gevolg van schaduw, van de fotosynthese en van het uitwasemen van vocht via de bladeren.


Bedenk eens hoeveel energiebesparing een boom op warme dagen biedt. En hoeveel comfort ons dat oplevert. Een flinke, volwassen boom biedt evenveel verkoeling als 10 airco's. Puur op zonne-energie.


Warme zomers maken nog maar eens goed duidelijk dat we onze bomen moeten koesteren.
De website Groenjournalist heeft hierover een artikel gepubliceerd, dat je hier kunt downloaden:
http://groenjournalist.nl/…/…/03/Tekst-bomen-tegen-hitte.pdf 
Deze blog is een voortzetting van het boek Duurzaam groen en welzijn
Deel dit bericht met je netwerk via onderstaande buttons.