dinsdag 12 januari 2016

Waarom planten leven met schimmels

Waarom groeit een boom op een plek uitbundig terwijl een soortgenoot een stukje verder het moeilijk heeft? Daar zijn diverse redenen voor. Denk aan bodemstructuur en de aanwezigheid van water en voedingsstoffen. En in de meeste gevallen zijn ook de juiste bodemschimmels onmisbaar.

Om gezond te leven en om een mooie biodiversiteit te ontwikkelen werken planten vaak samen met schimmels. Dat geldt dus ook voor bomen. Daarbij moeten we wel aanmerken dat er in de bodem (en hun sporen in de lucht) ook schimmels zijn die de plant bedreigen. Een gezonde plant beschikt echter over effectieve afweerstoffen. Het zijn dus vooral de verzwakte planten/bomen die ten offer vallen aan parasiterende schimmels.

Dit is de belangrijkste reden waarom je gezonde planten en bomen moet verplaatsen met een flinke kluit, zodat schimmels uit de oorspronkelijke bodem zich ook op de nieuwe standplaats kunnen ontwikkelen. De planten en bomen hebben dit nodig om te kunnen overleven, en om te herstellen van de (ver)plantstress.

 Symbiose

In veel gevallen varen planten wel bij de samenwerking met schimmels, soms zelfs kan een plant zich gewoon niet zonder die symbiose ontwikkelen.  Bovendien hebben de schimmels ook de plant nodig om te overleven.
Dit artikel op Kennislink.nl laat zien hoe die deals gesloten worden, met wie en hoe dat van voordeel is voor alle partijen.
http://www.kennislink.nl/…/dealtjes-sluiten-met-een-schimme…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten