vrijdag 15 januari 2016

Wateroverlast, omdat bladeren afvoerputten verstoppen?

Vanmorgen viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. In de provinciale krant stond een klein artikel over regelmatige wateroverlast na hevige buien. Dat komt, zo beweerde de wethouder, doordat de afvoerputten verstopt zijn met bladeren. Ha, dus overlast door bomen. Weer een goede reden voor de gemeente om die bomen maar op te ruimen. Kappen ermee.
Hij voegde er nog aan toe, dat het niet aan achterstallig onderhoud kan liggen. De afvoerputten worden regelmatig schoongemaakt.


Nu staan er in mijn straat op korte afstand liefst 11 volwassen linden. Die produceren nogal wat bladval in de herfst. En toch komt het zelden voor dat hier de straat blank staat. Na een hevige zomerse bui kan het betegelde deel achter mijn huis wel op een zwembad lijken, op straat zakt het water snel weg. En aan onze kant van de straat zijn niet eens afvoerputten, de straat is grotendeels beklinkerd, zodat het water gewoon de grond in kan.

Daar komt bij, dat ik door ziekte sinds 2011 meer thuis was dan op mijn werk, en in al die tijd heb ik niet één keer gezien dat de afvoerputten (in een ander deel van onze straat) zijn schoongemaakt.
En, als het zo hevig regent is het doorgaans zomer, dan zijn er geen herfstbladeren meer op straat, laat staan in de afvoerputten.
Dat het water niet snel genoeg weg stroomt, moet dus andere oorzaken hebben.

Tegels

Die andere oorzaken hebben deels te maken met de klimaatverandering. Warme lucht leidt tot zwaardere neerslag. Het oude rioolstelsel is niet berekend op de pieken in neerslag die we nu krijgen, doordat het klimaat opwarmt. Een andere reden is, dat de toevoer naar de straat te groot is. Veel mensen leggen hun tuinen vol met tegels. Liefst van die moderne knoeperts van 60x60cm. En dan liefst naadloos tegen elkaar. Daar kan het water niet infiltreren en stroomt af naar de straat. Ook zijn er nog veel huizen, waarvan dakgoten naar het riool afvoeren. Dat gaat nu veranderen. Er komt bij riool reconstructies een afzonderlijke afvoer van regenwater. Maar dit kost tijd.

Bomen en waterhuishouding

Tot slot wil ik erop wijzen, dat (volwassen) bomen nogal dorstig zijn. Een volwassen beuk, eik of linde drinkt op een warme zomerdag gemakkelijk tot 150-300 liter (grond)water. Daarbij zorgt verdamping via de bladeren ook nog voor verkoeling in de directe omgeving van zo'n boom. Kortom, bomen helpen het grondwater te managen. Het ministerie van Economische Zaken heeft dit onderdeel ook opgenomen als punt van kostenbesparing bij groen-projecten in TEEB-stad. En daar gaat het om aanzienlijke bedragen.

Bladeren? Beste wethouder, de oorzaak van wateroverlast ligt wel iets genuanceerder. Goed beheer van de bomen in de stad kan helpen die overlast te beperken. En ja, die afvoerputten moeten inderdaad geregeld schoon gemaakt worden, in de herfst. Vooral op de geasfalteerde doorgaande wegen. De wijkstraten worden beklinkerd, dat is een goed initiatief. Daardoor infiltreert het regenwater redelijk snel. Nu de inwoners nog overtuigen, dat het betegelen van je erf een verkeerde keuze is. Dan komt wateroverlast straks nauwelijks voor. Dan hoeven straatbomen geen dorst te lijden en hoeven hoveniers 's zomers niet meer met een zielige waterton langs de bomen en perken. Ja, één volwassen boom heeft al die hele ton water nodig en de helft van dat water bereikt niet eens de wortels van bomen. Dat is dus water naar de zee dragen.
Zorg gewoon dat regenwater beter kan infiltreren. Dan gaat er ook minder via die afvoerputten.


Deze blog is een voortzetting van het boek Duurzaam groen en welzijn
Deel dit bericht met je netwerk via onderstaande buttons.