Maar is dat wel zo?
Een Zwitserse wetenschapper besloot dit eens uit te zoeken.
De vaststelling dat zich sneller biomassa vormt kon wel worden bevestigd. Maar de prijs voor dit fenomeen is, dat het groen dan ook eerder afsterft.
In de biomassa wordt CO2 vastgelegd. Als afvalproduct geeft de plant zuurstof terug aan zijn omgeving. Maar een deel van die zuurstof gebruiken planten zelf weer voor hun stofwisseling. En als planten afsterven zullen (micro-)organismen, die de boel afbreken, weer zuurstof gebruiken voor hun recycling proces. Het netto effect van de zuurstofproductie door planten is dus vrij klein.
Als planten afsterven zal een deel van het vastgelegde CO2 ook weer vrij komen. Het netto effect van koolstofbinding is dus ook niet zo groot. Hoe sneller planten (en bomen) groeien, hoe sneller ze sterven en worden afgebroken. De rem waarop we hadden gehoopt, werkt dus niet echt. De cyclus versnelt alleen maar.
Daarmee vervalt ook het argument dat biomassa verstoken voor de elektriciteitsproductie klimaat-neutraal is.
Om een rem op de opwarming van het klimaat te zetten, zullen we meer levende biomassa moeten creƫren. Met andere woorden, de bossen zoveel mogelijk in stand houden en liefst nog uitbreiden. Daarmee vervalt ook het argument dat biomassa verstoken voor de elektriciteitsproductie klimaat-neutraal is. Door biomassa te verbranden wordt versneld CO2 aan het milieu toegevoegd. Zeker nu blijkt dat de productie van biomassa in veel landen hoger is dan er van nature kan na groeien.
Om de klimaatverandering te vertragen zullen we wereldwijd de CO2 uitstoot moeten verminderen en het areaal aan bossen en bomen in de openbare ruimte moeten uitbreiden.
Deze blog is een voortzetting van het boek Duurzaam groen en welzijn
Abonneer je op de nieuwsbrief: http://eepurl.com/bRSGNP
Deel dit bericht met je netwerk via onderstaande buttons.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.