donderdag 5 januari 2017

Kun je zelf iets tegen klimaatverandering doen(2)

Door klimaatverandering gaan we een tijd vol rampspoed tegemoet. Dit klinkt nogal pessimistisch, maar we moeten ook reëel zijn. Door opwarming zullen we vaker met hittestress te maken krijgen, meer kans op overstromingen door hevige regenval, smeltende gletsjers en smeltend poolijs. Dit leidt tot extreme droogte op één deel van de wereld en overstromingen in een ander deel. Nu al worden er oorlogen gevoerd om de gevolgen van deze veranderingen, met name door water- en voedseltekort.
Wat kun jij doen om de klimaatverandering af te remmen? 
Onder het motto, verander de wereld, begin bij jezelf, hier in twee delen een aantal tips om zelf in actie te komen. Hier het tweede deel.


Foto Pixabay. Houd je banden op de juiste spanning.
Stop de verkwisting
Zorg dat je auto goed onderhouden wordt. Een erg belangrijk onderdeel is de bandenspanning. Bij te lage spanning is de rolweerstand te hoog. Bij een te hoge spanning slijt de band sneller en heb je minder grip. Kijk op het etiket, vaak in de deurstijl van je auto, wat de juiste bandenspanning is. En controleer dat regelmatig.
Een auto is een energie-grootverbruiker. Daarom is het extra belangrijk dat hij prima in orde is. Is de ontsteking goed afgesteld? Als hij moeilijk start, is dat al een teken dat er iets niet klopt. Laat het nakijken. Olie verversen? Doe dat op tijd, als de motor goed gesmeerd wordt is de slijtage minder en de interne weerstand kleiner. Als alle onderdelen soepel lopen scheelt dat in brandstofverbruik. Laat ook niet onnodig obstakels als een dakdrager op de auto zitten. De luchtweerstand verhoogt je brandstofverbruik. En kijk eens in de kofferbak of laadruimte, of daar niet onnodig spullen liggen. Ze verhogen het gewicht van de auto en .......ja, dat kost weer extra brandstof.
Ben je toe aan een nieuwe auto? Kijk dan eens naar een hybride of elektrische auto. De elektrische tractie heeft een dubbel zo grote efficiëntie als die van een brandstofmotor. OK, de accu's zijn nog erg duur en het maken van accu's is alles behalve milieuvriendelijk. Toch is het netto resultaat zowel voor het milieu als voor je portemonnee positief.

Thuis en op kantoor
Doe het licht uit! Dat riepen we tot in den treuren toen de kinderen klein waren. Omdat we toen nog gewoon gloeilampen hadden, was dat extra belangrijk. Nu met spaar- en LED-lampen is het niet meer zo erg als je het eens vergeet. Toch is het een goede gewoonte om het licht uit te doen als je een ruimte verlaat en er niet binnen enkele minuten naar terugkeert. Alle beetjes helpen.
Haal die opladers uit het stopcontact! Ook als er niets wordt opgeladen gebruiken ze stroom. De primaire spoel is steeds kortgesloten, er gaat dus continue stroom doorheen. Gebruik je de computer niet meer? Sluit 'm dan af en bij een laptop haal je ook de adapter uit het stopcontact. Om dezelfde reden als voor de opladers. Bedenk ook dat vrijwel alle elektrische apparaten via een power supply met het stopcontact verbonden zijn. De TV, de router, de radio, maar bijvoorbeeld ook dimbare verlichting. Ook hier staat een deel van het apparaat (stand by) onderstroom. Bij sommige apparaten zit de aan/uit vóór de power supply, in zo'n geval hoef je de stekker niet uit het stopcontact te halen.
Je kunt bijvoorbeeld een aantal apparaten op een verlengkabel aansluiten, die een schakelknop heeft. Er zijn  ook verlengkabels te koop, die automatisch alles uitschakelen als de hoofdgebruiker uit gaat. Dan is er maar één bron stand by in plaats van 8 of 10.
Koop je nieuwe apparaten, zoals een koelkast of een diepvries, een wasmachine of een droger, etc. Kies dan de zuinigste in zijn soort (A+++). Wassen op lagere temperatuur, als dat kan. Drogen in de zon, scheel ook.
Installeer zonnepanelen. Die worden steeds efficiënter, het kan dus lonen om de ontwikkelingen van de komende jaren af te wachten. Je kunt ook certificaten kopen van een lokaal windmolen initiatief. In beide gevallen krijg je goedkoop groene stroom. Al vind ik dat wel een beetje moeilijk te verkopen, als je meterkast toch gewoon op het openbare net is aangesloten. Er komt maar één soort stroom uit je stopcontact. En helemaal zelfvoorzienend worden is voorlopig geen optie. Bij toekomstige nieuwbouwwijken is dit wel de bedoeling. Even geduld dus.

Eet slimmer
Bedenk dat de productie van vlees erg veel energie en water kost. Nu ben ik zelf geen fan van vegetarisch eten, maar wat minder vlees eten is toch niet zo'n slecht idee. Als de welvaart in andere delen van de wereld toeneemt, zullen de mensen daar meer vlees gaan eten. Zij vinden dat dit bij de status van meer welvaart hoort. Dat houd je ook met gerichte voorlichting niet tegen. Daarom is het belangrijk dat de meer ontwikkelde volkeren hun verantwoordelijkheid nemen en minder vlees eten. Zo sparen we ook de bossen in verre landen. Die bossen zijn onmisbaar om CO2 vast te leggen.
Moeten we overschakelen op insecten? In veel landen zien ze dat als een delicatesse. Wij Europeanen moeten daar nog aan wennen. Het is een prima alternatief. De voedingswaarde tegenover het energie gebruik is ook veel gunstiger. Maar eetbare insecten in Europa zijn nog relatief duur. Toch zal het steeds vaker in ons voedsel verwerkt worden.
Gebruik lokale producten van het seizoen. Kook met verse ingrediënten. Voedselproducenten en supermarkten zullen dit niet graag horen, maar bewerkt voedsel kost onnodig extra energie voordat het op je bord belandt. Neem bijvoorbeeld palmolie. Het zit bijna overal in verwerkt. Dit product moet van ver komen, want het is een tropisch product. Daar, in die tropische landen, worden bossen gerooid of erger, platgebrand om plaats te maken voor productiebomen. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit in die regio en veel dieren en planten worden daar met uitsterven bedreigd. Daarbij komt dat palmolie niet goed voor je is, het bevat verzadigde vetten en transvetten. Zo zijn er meer voedingsproducten die onze ecologische voetafdruk onnodig groot maken, bijvoorbeeld omdat ze eerst een verre reis maken en soms ook minder gezond zijn. Wees kritisch op wat je koopt en eet.

Duurzaam hout
Gebruik hout waarvan je zeker weet dat het duurzaam geproduceerd is. Jaarlijks wordt er wereldwijd zo'n 133.000 vierkanten meter bos gekapt. En dat is lang niet allemaal legaal. Dat kappen kost veel energie en er wordt veel CO2 bij uitgestoten. Daar staat dan een verminderde CO2 opname tegenover. Toch is hout een onmisbare grondstof voor de bouw en talloze producten. Hout vervangen door beton of kunststoffen kost veel meer energie en levert extra CO2 uitstoot.
Hout isoleert ook prima, zodat je voor verwarming of koeling minder energie gebruikt.

Gezellig zo'n open haard, toch? En goedkoop. Je spaart op de gasrekening. Maar klopt die redenering wel? Onder de streep ben je duurder uit. Tenminste, als je haardhout niet gratis krijgt, dan ben je duurder uit. Bovendien is een open haard nooit echt volledig in verbranding, zodat er meer schadelijk gassen door je schoorsteen naar buiten gaan. En ook het fijnstof moeten we niet vergeten. Terwijl jij er warmpjes bij zit ben je de buren met verbrandingsgassen en fijnstof aan het vergiftigen. Eén uur open haard stoken levert evenveel fijnstof als een autorit van Amsterdam naar Parijs.
Is een speciale houtkachel dan een optie? Ook niet echt, de warmte opbrengst in je woonkamer is beter, dat wel. Maar door je schoorsteen verspreid je toch ongewenste gassen en fijnstof.


Duurzame energie
Biobrandstoffen in elektriciteitscentrales worden ons verkocht als CO2-neutraal. Het zou mooi zijn als dit waar was. De praktijk is, dat in veel landen meer bomen worden gekapt dan er in dezelfde periode kunnen bij groeien. De CO2 opname vermindert aanmerkelijk en het rooien zelf produceert ook nog eens veel koolstofgassen. Niet alleen wordt in die landen de levende biomassa kleiner, er ontstaan ook kale vlakten waar het weer vrij spel heeft. In veel bosrijke landen is het landschap heuvelachtig of zelfs bergachtig. De bomen houden daar de boel bij elkaar en voorkomen zo aardverschuivingen. Doordat de klimaatverandering steeds hevigere regenbuien veroorzaakt is de kans op aardverschuivingen toegenomen. In de voorbije jaren zijn er in zulke landen zo al rampen gebeurd. Dat wordt alleen maar erger, zeker als het kappen van bossen op de hellingen in die mate voort gaat. Voor die landen is dat gemakkelijk geld verdienen. Ze kappen hun bossen met machines, alsof ze gras maaien. De bomen worden versnipperd en aan het Westen verkocht. Hier stoken we het op om stroom op te wekken, met de smoes dat dit ecologisch verantwoord is. En de overheid geeft daar ook nog subsidie voor. Het verbranden van spullen om stroom te maken moet stoppen. Dat is een 'middeleeuwse' methode, die het milieu te zwaar belast. Hernieuwbare energiebronnen, zoals zonlicht en wind, zijn een goed begin. Daarnaast kan zwaartekracht (denk aan waterkrachtcentrales) en veilige kernenergie (b.v. Thorium) een plekje krijgen.
Ook geothermische bronnen zouden een goede oplossing kunnen zijn, waar dat van toepassing en rendabel is. Net als waterstof, mits wetenschappers er in slagen om waterstof met schone energie uit water te winnen.

Ieder van ons zal keuzes moeten maken, anders komt er niets van terecht. Als consument bepaal jij wat er op de markt komt. Dat laat je niet aan overheden over, die per definitie achter de feiten aanlopen. 

Deze blog is een voortzetting van het boek Duurzaam groen en welzijn
Abonneer je op de nieuwsbrief: http://eepurl.com/bRSGNP
Deel dit bericht met je netwerk via onderstaande buttons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten