zondag 6 juli 2025

Echte kaas maken zonder (koe)melk komt dichterbij

 

Graphic: Pixabay
Waarom zou je zo graag vega-kaas willen maken? Niet alleen om de vegetarische gemeenschap te plezieren, maar ook om een milieu/klimaatprobleem te tackelen. Om een kilo kaas te maken komt er 24 kilo CO2 vrij. OK, dat is nog altijd veel minder dan de 100 kilo CO2 voor 1 kilo rundvlees, maar de wetenschappers streven naar 0 kilo. Bovendien moet vega-kaas ook echt kaas zijn, alleen zonder daarvoor echte melk te gebruiken.

Met de huidige methode lukt het niet om kaas en yoghurt te maken die ook echt zo smaakt. Het probleem zit hem in de onvermogen om caseïne-enzymen te fosforyleren (fosfaten toevoegen). Maar dat gaat veranderen.

Deense wetenschappers zijn erin geslaagd om een bepaald type ecoly bacterie wel caseïne met de gewenste fosfaten te laten produceren. Dit gaat dan om één type, één smaak. Er zijn natuurlijk meer koeienrassen die melk leveren, maar ook geiten en schapen, allemaal verschillende smaken.  Daar is nog wat werk aan te doen, maar die ene oplossing wordt alvast opgeschaald. Ook dat is een leerproces. Het helpt misschien om die 'namaakkaas' sneller in de winkels te krijgen. Dan doen we eindelijk iets voor al die zielige kalfjes.

Deze blog is een voortzetting van het boek Duurzaam groen en welzijn - Gratis voor donateurs van Stichting Groen Weert. (www.groenweert.nl).
Deel dit bericht met je netwerk via onderstaande buttons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.